Workshops BSO’s en Basisschool 

De natuurklas biedt een breed aanbod aan leuke, leerzame en boeiende activiteiten voor alle kinderen in de basisschool leeftijden. We passen de activiteit aan op de leeftijd en samenstelling  van de groep, waardoor vrijwel alle workshops te boeken zijn voor zowel de onderbouw als de bovenbouw. Veel van de activiteiten kunnen afhankelijk van de locatie en het weer zowel binnen als buiten worden gegeven.

  • Praktische informatie workshops BSO’s en scholen
  • Prijs: 85 euro ex BTW
  • Duur van de workshop:  1,5 uur
  • Inclusief materiaal

Seizoenen Abonnement: Met het seizoenen abonnement komen we elk seizoen 1 of meerdere workshops geven op uw school of bso. De workshops worden afgestemd op het seizoen.

Workshops: Boeiende Beesten

In de boeiende beesten workshops maken de kinderen kennis met een interessant dier. Wat is er bijzonder aan dit beestje. Hoe zie je wanneer een uil jaagt? Waarom hebben sommige wandelende takken rode okseltjes? En hoe kan het dat in een nest twee verschillende soorten vogels uit het ei komen? Nadat de kinderen op een speelse manier het een en ander hebben ontdekt,  gaan ze op een onderzoekende of creatieve manier zelf aan de slag.

Toffe takken : De kinderen staan oog in oog met dit fascinerende insect. Waarom hebben sommige wandelende takken rode okseltjes? Hoe kan het dat ze ondersteboven aan een blad blijven hangen en is het waar dat zowel vrouwtjes als mannetjes baby-takjes kunnen krijgen? Op deze en nog veel meer bijzondere weetjes krijgen de kinderen antwoord tijdens deze interactieve workshop.Tot slot maken ze hun eigen takkenvriendje.

          

Slijmerige slakken:  In de eerste instantie lijkt dit diertje misschien wat vies en saai maar niets is minder waar! Hoe cool is het dat je je eigen huis op je rug kunt dragen, je ogen op steeltjes hebt en dat honderden vrouwen voor veel geld, jouw slijm op hun gezicht smeren! Bij deze interactieve workshop ontdekken de kinderen hoe de slak leeft, hoe hij voelt en hoe hij zich gedraagt. Tot slot krijgen de kinderen die dit willen een  ‘schoonheidsbehandeling’ met slakkenslijm.

     

Pluizen naar muizen: We ontdekken meer over de uil en wat de uil allemaal kan. Daarna gaan we echte uilenballen uitpluizen op zoek naar de muizen die de uil gegeten heeft. Als echte C.S.I agenten gaan de kinderen met behulp van vergrootglazen, prikkers en opzoekkaarten ontdekken welke botjes er zich in de uilenbal bevinden. Hun vondsten mogen ze uiteraard na afloop mee naar huis nemen.

      

Vlijtige vogels : Als vogels eieren gaan leggen maken ze eerst een nest. Elke vogel doet dit op zijn eigen manier en er zijn dan ook een hoop verschillende nesten. Het is meestal een hoop werk om zo’n nest te maken. Toch bestaat er ook een hele luie vogel, dit is de Koekkoek. Deze legt haar ei in het nest van een ander en laat verder al ‘t werk over aan de eigenaar van het nest waar ze haar ei heeft ingelegd. Het toppunt van luiheid! De kinderen kunnen allerlei vogelnesten bewonderen, en kunnen zelfs een spechtennest van de binnenkant zien. Daarna gaan ze aan de slag met het maken van hun eigen vogelnest.

Workshops: Sluipende Safari

Gewapend met vergrootglazen, emmers en schepnetten gaan de kinderen op zoek naar de diertjes in de sloot, op het schoolplein, in het park, in de zee of op het strand. Met behulp van zoekkaarten ontdekken de kinderen zelf de diversiteit aan kleine diertjes die overal om ons heen leven. Tijdens elke safari gaan de kinderen ook nog creatief aan de slag met de materialen.

Slootjes safari Je zou het misschien niet verwachten maar het is in de lente en de zomer een drukte onder water in de sloot. De waterschorpioen zwemt rond en jaagt andere waterdieren de stuipen op het lijf. Het donderkopje laat iedereen verbazen door telkens van gedaante te veranderen en bloedzuiger gaat op zoek naar een lekker sappig diertje. Je raakt bijna niet uitgekeken ! Na afloop van deze slootexpeditie maken de kinderen hun eigen onderwaterwereld.

Steen en stronk safari Onder stenen en stronken wonen een heleboel diertjes die van het donker en vochtigheid houden. Let maar eens op als je een steen optilt wat een drukte het is. Duizendpoten, naaktslakken en pissebedden vinden het maar wat gezellig zo bij elkaar. De kinderen gaan op zoek naar zoveel mogelijk ‘kriebelbeestjes’. Daarna gaan ze aan de slag met stenen en stronken om er mooie huisjes van te maken .

Strand safari Lekker met je blote voeten in de zee staan gewapend met een emmer en een schepnet om zeediertjes te vangen is zo leuk! Visjes, krabben en kwallen zijn enkele van de vele dieren die de kinderen kunnen tegenkomen tijdens deze expeditie. Op het strand zijn allerlei mooie schelpen en andere strandschatten te vinden. Als afsluiting maken de kinderen hun eigen verzameldoosje om alle strandschatten in te bewaren.

        

Workshops: Stoer en Oer

Vroeger leefden de mensen in en van de natuur. In de oertijd workshops gaan we terug naar de basis en gebruiken we de natuur om gereedschappen te maken, te koken of om heerlijk te ruiken.

Spannende speren Om een zwijn en ander wild te vangen heb je wapens nodig. De kinderen gaan met (zak) messen aan de slag om net als heel vroeger zelf wapentuig te maken. Speren, pijl en boog, een katapult, het kan allemaal. En hoe cool is het als je na afloop je eigengemaakte spannende speer of ander wapentuig mee naar huis mag nemen! Een superleuke workshop die we kunnen aanpassen voor elke leeftijd!

Boeiende brandnetels Een brandnetel is niet alleen een vervelende prikplant. Sterker nog, als je weet hoe je hem moet aanraken, prikt hij helemaal niet. Bovendien kun je er heerlijke thee van trekken of een gezond soepje van maken. Tijdens deze workshop leren de kinderen allerlei leuke weetjes over de brandnetel en maken ze een lekker kopje brandnetelthee.

Kokende kruiden In de natuur groeien allerlei kruiden waar je heerlijk mee kan koken! Afhankelijk van het seizoen gaan de kinderen hier iets van bereiden. Kijken, proeven, ruiken en voelen zijn belangrijke  elementen die tijdens deze workshop aan bod komen. Een workshop voor alle zintuigen die de kinderen nogal eens doet verbazen!

Fleurende geuren In de natuur zijn vooral in het voorjaar en de zomer planten en bloemen aanwezig die een heerlijk geur verspreiden. Wist je dat er een roos is die naar groene appels ruikt? En als je een bloeiende hyacint in huis zet ruikt de hele ruimte ernaar. Lavendel doet het bad heerlijk geuren. En als je de blaadjes van het muntplantje fijn wrijft tussen je vingers komt er een heerlijke frisse pepermuntgeur vrij! Na kennisgemaakt te hebben met verschillend geurende planten en bloemen maken de kinderen er een eigen parfum van. Lekker!

        

Workshops: Kunstige Kronkels 

Vaak zijn spulletjes uit de natuur al unieke kunstwerkjes op zich. De kunst is om er eens goed naar te kijken. Met de mooie (zelf gevonden) schatten uit de natuur, gaan de kinderen kunst maken. De kinderen kunnen eventueel samenwerken in groepjes zodat zij een gezamenlijk kunstwerk maken, maar de kinderen kunnen ook individueel hun eigen kunstwerk maken. Kinderen, natuur en creativiteit komen samen in een verwonderend proces met telkens weer een uniek eindresultaat.

Spetterende schilderijen In de natuur is zoveel moois te vinden , ooit wel eens geverfd met bessen en geknutseld met bloemen, blaadjes, schelpen en takken?  De kinderen maken hun eigen natuurschilderij, een uniek stukje kunst uit de natuur op het witte doek!

Machtige mandala’s Deze ronde kunstcirkels kunnen enorm verschillen van elkaar.Je hebt  mandala’s, met veel kleuren of juist niet, met bloemen, bladeren of met noten, bessen of schelpen. Een grote of juist allemaal kleine, het kan allemaal! Bij deze workshop komt er bij de kinderen een stukje samenwerking, creativiteit en fantasie bij kijken om het met elkaar tot een mooi eindresultaat te maken

Boeiende bomen Bomen zijn net als mensen heel verschillend. Je hebt grote en kleine bomen, dikke en dunne, lange en korte, ruwe en zachte bomen. De kinderen leren welke bomen er zijn en de verschillende kenmerken van een boom.Daarna gaan ze aan de slag met dit boeiende thema. Met de takken gaan ze hun eigen toffe tak maken.

Kunstige kwasten Net als onze vingerafdruk, laat ook elke kwast zijn eigen afdruk na. De kinderen gaan hun eigen natuurkwasten maken. Daarna gaan ze hiermee verven. Ze gaan grote en/of  kleine kunstwerken maken afhankelijk van de gemaakte kunstige kwasten en locatie. Er kan een groepskunststuk worden gemaakt maar ieder kind kan ook individueel zijn eigen kunstwerk maken. Het eindresultaat: Een kunstwerk gemaakt met kunstige kwasten!

        

 

Zo gepiept: altijd even controleren op teken

Na een uitstapje in de natuur adviseren we altijd om de kinderen na afloop  door de eigen ouders of verzorgers te laten controleren op teken. Zo blijft het feest in de natuur. Meer informatie.