De Natuurklas biedt een breed aanbod aan leuke, leerzame en boeiende activiteiten voor alle kinderen in de basisschool leeftijden. We passen de activiteit aan op de leeftijd en samenstelling  van de groep, waardoor vrijwel alle workshops te boeken zijn voor zowel de onderbouw als de bovenbouw. Veel van de activiteiten kunnen afhankelijk van de locatie en het weer zowel binnen als buiten worden gegeven.

Praktische informatie workshops 

  • Duur van de workshop: 60 minuten
  • Van alle workshops is er een geschikte variant voor Groep 1 t/m groep 8.
  • Inclusief materiaal en 1 tot 2 ervaren begeleiders
  • Kosten: 95 -135 euro afhankelijk van aantal workshops en groepsgrootte.

Onze workshops zijn altijd informatief , creatief en soms ook sportief!

Thema’s van onze workshops:

  • Boeiende beesten
  • Strand & zeeleven
  • Leven in de natuur
  • Kunstige kronkels

Boeiende Beesten

Toffe takken : De kinderen staan oog in oog met de wandelende tak. Waarom hebben sommige wandelende takken rode okseltjes? Hoe kan het dat ze ondersteboven aan een blad blijven hangen en is het waar dat zowel vrouwtjes als mannetjes ‘baby-takjes’ kunnen krijgen? Op deze en nog veel meer bijzondere weetjes krijgen de kinderen antwoord tijdens deze interactieve workshop. Tot slot maken ze hun eigen takkenvriendje.

Slijmerige slakken: In de eerste instantie lijkt dit diertje misschien wat vies en saai maar niets is minder waar! Hoe cool is het dat je je eigen huis op je rug kunt dragen en dat je uitschuifbare ogen op steeltjes hebt! Bij deze interactieve workshop ontdekken de kinderen hoe de slak leeft, hoe hij voelt en hoe hij zich gedraagt. Ten slotte wordt er door alle kinderen nog een heel bijzondere kunstige slak gemaakt. 

Vlijtige vogels: Als vogels eieren gaan leggen maken ze eerst een nest. Elke vogel doet dit op zijn eigen manier, er zijn dan ook een hoop verschillende nesten. En wat is dat veel werk! Toch bestaat er ook een hele luie vogel, dit is de Koekkoek. Deze legt haar ei in het nest van een ander en laat verder al ‘t werk over aan de eigenaar van het nest waar ze haar ei heeft ingelegd. Het toppunt van luiheid! De kinderen kunnen allerlei vogelnesten bewonderen, en kunnen zelfs een spechtennest van de binnenkant zien. Daarna gaan ze aan de slag met het maken van hun eigen vogelnest. Deze workshops is geschikt voor het voorjaar en de zomer.

Vogels in de winter: Brrrr, wat is het koud in de winter. Sommige vogels zoeken daarom een warmere bestemming op, maar er zijn ook in de winter nog een heleboel vogels te zien. Weet jij wie het zijn en hoe ze klinken? En wat eten deze vogels eigenlijk nog als de bessen niet meer aan de bomen groeien en de insecten lastiger te vinden zijn? Aan het einde van deze leuke en leerzame vogel les, maken we allemaal nog iets waar de vogels in de buurt heel blij van worden. Deze workshops is geschikt voor het late najaar en de winter. 

Bezige bijen: Honing op je brood of in de thee is heerlijk zoet. Maar voordat een potje gevuld is met honing, moet er heel wat gebeuren. Een bij is daarom altijd bezig. Iedere bij heeft zo zijn eigen taak. Zelfs de koningin, het hoofd van het bijenvolk heeft een taak, namelijk eitjes leggen! Tijdens deze workshop maken de kinderen kennis met dit bezige bijenvolkje. , hoe leven ze, wat moet er allemaal gebeuren voordat je een potje honing kan kopen en wat doet een imker allemaal. Tot slot is er een leuke creatieve verwerking.

Vrolijke Vlinders : De vlinder maakt grote veranderingen door voor hij daadwerkelijk een prachtige vlinder wordt. Al die mooie kleuren, daar word je toch vrolijk van! Toch zijn er ook vlinders die juist heel weinig kleuren hebben. Er is zoveel te ontdekken over dit fascinerende insect! Dit gaan we dan ook doen tijdens deze les. Natuurlijk maken we op het einde van de les nog iets met behulp van al het moois uit de natuur. Deze workshops is geschikt voor het voorjaar en de zomer.

Spin mijn vriendin: Spinnen zijn niet altijd even populair bij iedereen. Toch zijn ze heel nuttig en eigenlijk best heel leuk! (de meeste dan) We gaan ze met vergrootglazen eens goed bekijken, leren bijzondere weetjes en gaan zelf aan de slag met het maken van een web. Een ding is zeker; Na deze workshop kijk je echt anders naar dit achtpotige diertje!

Panda pissebed: De pandabeer kennen we allemaal en heeft een hoog ‘knuffelgehalte’. De panda pissebed ( Porcellio Laevis) kennen de meesten van ons niet en heeft al helemaal geen knuffelgehalte! Toch heeft dit diertje een enorme geschiedenis en is bovendien leuk om te bekijken. Uiteraard blijft het niet alleen bij luisteren en kijken maar ga je ook zelf aan de slag!

Mol en zijn hol: De mol is een diertje die we niet veel zien doordat hij onder de grond leeft. Toch is het een heel ondernemend dier. Onder de grond heeft hij een prachtig ‘huis’ met daarin zelf verschillende kamers. Met zijn kleine klauwtjes graaft hij niet alleen meters lange gangen maar kan hij nog iets heel bijzonders…. Een verrassende workshop waarin de kinderen worden meegenomen in het leven van de mol.

Egel alert: Helaas gaat het met de egel niet goed in ons land. Hoe komt dat eigenlijk en wat kunnen wij hier aan doen? Een leerzame leuke workshop waarin de kinderen de egel een handje helpen. Ook leren ze allerlei leuke weetjes over dit bijzondere dier en nemen aan het einde van de les hun zelfgemaakte egel mee naar huis.

Herten & reeën: De meeste kinderen kennen de film ‘Bambi’ of hebben wel eens een ree of een hert in het bos gezien. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen een hert en een ree? En zijn deze dieren echt zo ijdel dat ze daarom altijd een spiegel bij zich dragen? En hoe voelt zo’n groot gewei? Op deze vragen en meer krijg je tijdens de workshop allemaal antwoord.

Kriebelbeestjes safari: Als je buiten goed om je heen kijkt zie je overal dieren. In de lucht maar ook op de grond, zelfs midden in de stad. We starten met een speels informatief gedeelte afgestemd op de leeftijd. Daarna gaan we bepakt en bezakt op zoek met loeppotjes naar kleine ‘kriebeldiertjes’ om ons heen. Je zal snel merken; je bent nooit alleen!

Slootjes safari: Je zou het misschien niet verwachten maar het is in de lente en de zomer een drukte onder water in de sloot. De waterschorpioen zwemt rond en jaagt andere waterdieren de stuipen op het lijf. Het donderkopje laat iedereen verbazen door telkens van gedaante te veranderen en bloedzuiger gaat op zoek naar een lekker sappig diertje. Je raakt bijna niet uitgekeken ! Na afloop van deze slootexpeditie maken de kinderen hun eigen onderwaterwereld. 

Strand en zeeleven (ism St Strand in Zicht)

Zeezoogdieren: Welke zeezoogdieren leven er eigenlijk in onze Noordzee. Is een bruinvis eigenlijk wel een vis? We zoemen tijdens deze les verder in op de zeehonden en leren van alles over deze bijzondere dieren die volop op de zandbanken en de stranden voorkomen.  Aan het einde van de les tekenen we een mooie zeehondenkop en vormen we met de hele klas een zeehondenkolonie. Geschikt vanaf groep 5.  

Kwallen en andere slijmballen Kwallen zijn bijzonder fascinerende dieren. Ze lijken op de mierzoete gelatinetoetjes maar ze zijn alles behalve zoet. Deze dieren zweven geruisloos door het water, maar pas op! Niet iedere kwal is zo onschuldig als hij lijkt. De kinderen maken kennis met dit zo onschuldig ogende diertje, maar niets is minder waar….

Schitterende schelpen: Wanneer je op het strand bent kun je allerlei verschillende schelpen vinden. Van de meeste schelpen die wij vinden zijn de diertjes die hierin woonden al dood. Toch hebben zij een heel bijzonder leven geleid . Tijdens deze workshop maken de kinderen kennis met de 3 verschillende soorten schelpen die er zijn, kunnen ze tijdens het schelpenspel allerlei schelpen vinden en maken ze hun eigen unieke strandje met schelpen. 

Roggen en haaien Deze twee inwoners van de zee hebben beide ster allures. De kinderen gaan op onderzoek uit naar deze populaire dieren die in onze Noordzee leven. Wat zijn die vreemde zwarte aanspoelsels die je soms op het strand ziet liggen….De kinderen gaan zelf de verschillende roggeneieren determineren en maken tot slot ook nog hun eigen rog die mee naar huis mag.

Kroelende krabben en kreeften Zowel krabben als kreeften komen we tegen op de menukaart in veel restaurants. Maar behalve dat je deze dieren kunt eten kunnen we nog heel wat van hen leren! Een workshop voor kinderen die niet bang zijn van deze geschaarde dieren!

Strand safari  Lekker met je blote voeten in de zee staan gewapend met een emmer en een schepnet om zeediertjes te vangen is zo leuk! Visjes, krabben en kwallen zijn enkele van de vele dieren die de kinderen kunnen tegenkomen tijdens deze expeditie. Op het strand zijn allerlei mooie schelpen en andere strandschatten te vinden. Als afsluiting maken nog hun eigen strandkunstwerk. 

Leven in en met de natuur

Oer en Stoer: Vroeger leefden de mensen in en van de natuur. In de oertijd workshops gaan we terug naar de basis en gebruiken we de natuur om gereedschappen te maken, te koken of om heerlijk te ruiken. Om een zwijn en ander wild te vangen heb je wapens nodig. De kinderen gaan aan de slag om net als heel vroeger zelf een speer, pijl en boog of een katapult te maken. Een superleuke workshop die we kunnen aanpassen voor elke leeftijd!

Zaaien & oogsten Tijdens deze workshop/les leren de kinderen de ontwikkeling ‘van zaadje tot zonnebloem’ . Wat gebeurd er allemaal voordat de zonnebloem hoog boven alle bloemen bloeit. En wat gebeurd er daarna… Alle zintuigen worden bij deze workshop optimaal benut. Een workshop waarbij de kinderen als afsluiting zelf ook gaan zaaien en ze zodoende zelf hun kennis kunnen toepassen bij hun eigen projectje! Deze workshop is vooral geschikt voor de onder- en middenbouw.

Boeiende bomen Bomen zijn net als mensen heel verschillend. Je hebt grote en kleine bomen, dikke en dunne, lange en korte, ruwe en zachte bomen. Maar een ding hebben alle bomen gemeen, ze zijn allemaal even belangrijk voor ons leven op de aarde en vaak stonden ze er al voordat we zelf geboren werden. De kinderen leren welke bomen er zijn en de verschillende kenmerken van een boom. Daarna gaan ze creatief aan de slag met dit boeiende thema. 

Knollen en bollen Deze workshop is heel geschikt voor het voorjaar wanneer de bollen weer gaan bloeien! Wie wordt er niet blij als de eerste sneeuwklokjes te voorschijn komen. De kinderen leren het verschil tussen een bol en een knol. Ze gaan dit zelf onderzoeken. Daarna is is er een leuke creatieve verwerking met de bollen en/of de knollen. Een gezellige en leerzame workshop om de het vroege voorjaar te vieren.

Insecten & biodiversiteit: Biodiversiteit blijft een belangrijk en actueel onderwerp. maar wat is dat nu eigenlijk en waarom is het zo belangrijk dat het er is. De kinderen maken kennis met verschillende insecten en planten en leren zo het verband zien tussen zorg voor onze natuur en een lekker frietje op je bord.

De troep van de Plastic Soep : Wat gebeurt er met een boterhammenzakje dat op straat terecht komt? Hoelang slingert afval eigenlijk rond voordat het vergaat? En als dat nooit gebeurt …… waar blijft het dan? Tijdens deze les leren we op een leuke manier hoe ons afval de natuur en ons leven beïnvloedt. Daarna gaan we met grijpers, handschoenen en vuilniszakken op pad en verzamelen de kinderen in de buurt zoveel mogelijk afval. Ze leren wat afval doet met de natuur en wat je zelf allemaal kunt doen om dit tegen te gaan. 

Random Recycling Welk afvalmateriaal kan goed worden hergebruikt en wat kun je er allemaal mee. In deze consumptiemaatschappij is het belangrijk om te weten wat je verbruikt en wat je hergebruikt.  Na een speels informatief gedeelte gaan de kinderen op een creatieve manier aan de slag met afval. Want ook hiermee kun je hele leuke creaties maken.

Prachtige paddenstoelen Een paddenstoel houdt van een vochtige omgeving. De herfst is dan ook het ideale seizoen voor hem. Er zijn veel verschillende paddenstoelen, de meest bekende is de vliegenzwam, de rood met witte stippen  paddenstoel. Maar er zijn er nog zoveel meer. Over de meest bekende paddenstoelen vertellen we leuk weetjes aan de kinderen. En wat is er leuker dan deze workshop af te sluiten met een lekkere zelfgemaakte champignonsoep.

Poep en zo…Het is misschien wat minder voor de hand liggend om deze workshop te boeken. Toch is deze workshop echt heel verrassend! Er valt een ‘hoop’ te ontdekken rond de witte flatsen en dikke drollen. Poep is niet alleen maar vies, maar voor sommige dieren zelfs van groot levensbelang! En wat is er leuker om als afsluiting van deze workshop iedereen (je eigen) poepie te laten ruiken! Durf jij deze workshop te boeken??? 

Kunstige Kronkels 

Spetterende schilderijen Vaak zijn spulletjes uit de natuur al unieke kunstwerkjes op zich. De kunst is om er eens goed naar te kijken. Met de mooie (zelf gevonden) schatten uit de natuur, gaan de kinderen kunst maken. In de natuur is zoveel moois te vinden. Ooit wel eens geverfd met bessen en geknutseld met bloemen, blaadjes, schelpen en takken?  De kinderen maken hun eigen natuurschilderij, een uniek stukje kunst uit de natuur op het witte doek!

Machtige mandala’s Deze ronde kunstcirkels kunnen enorm verschillen van elkaar. Je hebt  mandala’s, met veel kleuren of juist niet, met bloemen, bladeren of met noten, bessen of schelpen. Een grote of juist allemaal kleine, het kan allemaal! De kinderen gaan zowel samenwerken in groepjes als ook individueel een eigen mandela kunstwerkje maken. Kinderen, natuur en creativiteit komen samen in een verwonderend proces met telkens weer een uniek eindresultaat.

Kunstige kwasten: Net als onze vingerafdruk, laat ook elke kwast zijn eigen afdruk na. De kinderen gaan hun eigen natuurkwasten maken. Daarna gaan ze hiermee verven. Ze gaan grote en/of  kleine kunstwerken maken afhankelijk van de gemaakte kunstige kwasten en locatie. Er kan een groepskunststuk worden gemaakt maar ieder kind kan ook individueel zijn eigen kunstwerk maken. Het eindresultaat: Een kunstwerk gemaakt met kunstige kwasten!

Zo gepiept: altijd even controleren op teken

Na een uitstapje in de natuur adviseren we altijd om de kinderen na afloop  door de eigen ouders of verzorgers te laten controleren op teken. Zo blijft het feest in de natuur. Meer informatie.