Wij, Marjolein van Oosten (rechts) en Marlies van der Hoeven (links) runnen samen met heel veel plezier de Natuurklas.

Over Marjolein: Als kind had ik al een enorme interesse in de natuur en dat is gebleven. Ook toen ik leerkracht werd binnen het Montessori basisonderwijs bleef mijn enthousiasme en passie voor de natuur bestaan. Deze vertaalde zich in het opzetten van diverse natuurprojecten binnen de school waaronder een dierenhoek, waar kinderen leerden over allerlei dieren en deze ook verzorgden. Ook het opzetten van een school/natuur tuin waar kinderen o.a. hun eigen groente en fruit verbouwden was ik actief betrokken. Mijn liefde voor de natuur, kinderen en onderwijs, heb ik gecombineerd en zodoende is de ‘Natuurklas’ ontstaan. Samen met Marlies organiseer ik met heel veel plezier een diversiteit aan activiteiten voor kinderen in en met de natuur. Ook ben ik met veel plezier vrijwilliger bij stichting Strand in Zicht www.voornemaasvlakte.nl  Met  stichting Strand in Zicht geven we voorlichting over het natuurlijke strand- en zeeleven. Daarnaast ben ik ook zeehondenwachter. Als zeehondenwachter observeren we de zeezoogdieren in hun natuurlijke habitat en verlenen eerste hulp wanneer ze gewond of ziek zijn door menselijk handelen. Wanneer nodig verplaatsen we de dieren naar een rustiger gebied, of brengen we ze naar de zeehondenopvang opvang in Stellendam.

Over Marlies: Als kind werd ik al ontzettend blij van de natuur en dieren. Ik speelde het liefste altijd buiten in de natuur en op het water. Ondanks dat ik vroeger dierenarts wilde worden, ben ik na het VWO en een studie bedrijfskunde in de marketing communicatie gaan werken. Alhoewel dit ook een mooi vakgebied is, bleef het al die  jaren  kriebelen. Ik wilde graag weer iets met mijn handen doen, het liefste buiten in de natuur en met kinderen. In de Natuurklas combineren we deze aspecten en zorgen we er mede voor dat kinderen zichzelf niet kwijt raken in deze prachtige maar soms drukke en prestatiegerichte wereld. Juist in zo’n wereld is het naar mijn mening belangrijk om al jong te ervaren wat de natuur je  kan bieden. Kinderen vinden rust, ontspanning, inspiratie en creativiteit  in de natuur en nemen dit als volwassenen mee in de rest van hun leven. Als liefhebber van de surfsport, ben ik naast de Natuurklas ook gediplomeerd surfinstructeur en vaak met het gezin of het surfboard te vinden op het strand of in de zee. Als vrijwilliger bij het Surfproject begeleid ik kinderen met autisme, AD(H)D en syndroom van Down tijdens hun surflessen in de zee.

Waarom de natuur voor kinderen zo belangrijk is 

Voor kinderen is contact met de natuur belangrijk, omdat die al hun zintuigen prikkelt, en hen uitdaagt tot ‘verkennen’. De natuur is niet alleen belangrijk voor kinderen, maar andersom zijn kinderen ook belangrijk voor de natuur.  Ervaringen in de kindertijd leiden tot respect en waardering op latere leeftijd! Kinderen van nu groeien op in een omgeving die veel van hen vraagt. De natuur biedt kinderen de rust en ruimte om hun eigen weg en tempo te vinden.